OKUL E-GÜVENLİK PLANIMIZ
NURCAN AKPINAR İLKOKULU E-GÜVENLİK PLANI
Günümüzde internet, sosyal hayatın bir parçası olarak hayatımıza birçok faydalar ve yenilikler getirmiştir. Getirdiği faydaların ve kolaylıkların yanı sıra, internetin bilinçsiz kullanımı bireysel ve toplumsal hayata yönelik tehditler de barındırmaktadır. Eğitimciler, veliler, medya ve diğer tüm ilgili kişiler tarafından özellikle çocukların, gençlerin, vatandaşların hak ve ihtiyaçlarının korunması için ortak sorumluluk gerektirmektedir. Biz Nurcan Akpınar İlkokulu olarak, çocuklarımızın daha bilinçli ve güvenli internet kullanıcı olmalarının yanında ailelerini bilinçlendirme çalışmalarını da önemsiyoruz.
Geleceğe güvenle bağlan!...
Çocuk ve gençlerin interneti belirli bir sorumluluk dâhilinde güvenle kullanmalarını destelemek ve onları internetin yasadışı ve zararlı içeriklerinden korumak amacıyla 1999 yılında Avrupa Birliği Komisyonu bünyesinde oluşturulan Güvenli İnternet Programı kapsamında 2004 yılında INSAFE (European Safer Internet Network) ağı kurulmuştur. İnternetin bilinçli ve güvenli kullanımı çerçevesinde bilinçlendirme faaliyetlerine öncülük etmesi için kurulan INSAFE bugün Avrupa'da toplam 31 ülkenin Güvenli İnternet Merkezinin koordinasyonunu oluşturan bir ağdır. Ayrıca, INSAFE ağı tarafından her yılın Şubat ayında organize edilen Güvenli İnternet Günü (GİG) 2004 yılından bu yana düzenlenmektedir. Ülkemizde, Güvenli İnternet Günü etkinlikleri ilk olarak 2010 yılında gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Okulumuz Şubat 2019 tarihinde INSAFE (European Safer Internet Network) ağına üye olmuştur.
Nurcan Akpınar İlkokulu olarak eTwinning okulu etkinliklerimiz kapsamında Güvenli İnternet Günü ile ilgili çeşitli etkinlikler yapılmıştır. Okul panosu, öğrenci ve veli bilgilendirme seminerleriile görsel farkındalık çalışmaları yapılmıştır.
Dijital teknolojiler okul çağı çocukları için de olağanüstü imkanlar ve fırsatlar sunuyor. Çocuklar da internet ortamının sağladığı bilgiye, eğlenceli oyunlara ve benzeri etkinliklere kolayca ve hızlıca erişim sağlayabiliyorlar. Ancak, dijital teknolojilerin sağladığı bu harika imkanların yanında, çocuğun zihinsel, ruhsal ve fiziksel saldırılarla, tuzaklarla karşılaşması tehlikesinin varlığı da hafife alınamaz bir gerçekliktir. Örnek vermek gerekirse internet ortamındaki bir çocuğun istem dışı da olsa karşısına çıkan bir reklamı izleme yoluyla ya da arama motoruna bilerek bilmeyerek yazacağı yanlış bir kelime sebebiyle uygunsuz bir siteye girmesi mümkündür ya da çocuğun merakını kışkırtan bir görsel onu zihinsel, duygusal ya da fiziksel olarak tehlikeye düşürecek ortamlara sürükleyebilir. Yukarıda kısaca söz edilmiş olan tehlikelerden çocuğu korumanın en emin yolu, onu internet ortamından tamamen uzak tutmaktır. Ancak çok hızlı gelişen dijital teknolojiler sebebiyle ve ne yazık ki, çocuğu internet ortamından tamamen uzak tutmak mümkün olmamakta, tamamen yasaklamak sorunu çözmemektedir. Kaldı ki çevresel etkenler ve ebeveyn tutumları sebebiyle internet ortamlarını tamamen yasaklamak ve erişimi engellemek imkânsız bir hal almıştır.
Bu sebeple çocukları internet ortamının oluşturduğu tehlikelerden korumak için tamamen yasaklamaya çalışmaktan daha etkili tedbirler bulmak zorunluluğu vardır.
Yaşadığımız pandemi süreci ve uzaktan eğitim mecburiyeti ile teknoloji ve internet zorunluluk haline gelmiştir.
İnternetin olumsuz tehlikelerine karşı çocukların kendisini koruması için çocuğa bilgi, bilinç ve davranış kazandırmaktan, bu hedef için çaba harcamaktan daha etkili bir yol kalmamaktadır. Bu çalışmada anaokullarında ancak aile katılımları ile olur. eTwinning portalında yaptığımız projeler ile ailelerimizin denetiminde bilgisayar, tablet ya da telefonlarla belirlenmiş saatlerde birlikte internete girilmesi sağlanmaktadır. Ayrıca okulumuzda çocukların internet başında saatlerce vakit geçirmelerini önlemek adına aile katılımlı etkinlikler yapılmaktadır. Bu etkinlikler ile anne babalar çocukları ile daha kaliteli vakit geçirme imkânı bulmaktadırlar. Çocuklar da anne babaları ile gerekli vakti geçirdikleri için internette daha az zaman geçirmektedirler. Amacımız kalıcı davranış değişikliğidir. Bu nedenle, okul politikası olarak öğrencilerimizi internet ortamlarının tehlikelerinden ve zararlarından koruyabilmek için kararlı bir şekilde uygulamalar gerçekleştiriyoruz.
E-GÜVENLİK MÜFREDATIMIZ HAKKINDA
1.Çocuklarda bilinçli ve güvenli internet kullanımına dair bilgi, beceri ve tutumların geliştirilmesi için seminerler düzenlenmektedir.
2.Ders müfredatlarına sosyal medya başta olmak üzere internetin bilinçli kullanımı ile ilgili konuların yenilenen bilgilerle güncellenmesi tüm öğretmenlerimiz tarafından sağlanmıştır.
4.MEB'e bağlı okullarda elektromanyetik kirliliğe ve internet güvenliğine önem verilmektedir.
ÇOCUK VE ERGENLERE YÖNELİK e GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
1.Aileye yönelik çocuk ve ergenlere denetimli, sınırlı ve amaçlı kullanım sağlayabilmeleri ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapmaktayız.
2.İnternetin güvenli kullanımı ile ilgili paketlerin tanıtım ve yaygınlaşmasını sağlamak
devlet politikasıdır.
3.Güvenli internet paketi kullanımının yaygınlaşmasına yardımcı olunmalıdır.
4.Evlerde limitli internet paketlerinin kullanımını teşvik etmek için rehberlik yapılmaktadır.
5.Kullanım farkındalığına yönelik uygulamalar geliştirmek için derslerde bu konuya öncelik verilmektedir.
6.Aile içinde kullanılan bilgisayarların kullanıcıya göre farklı profiller oluşturmaya müsait olması ve güvenli internet hizmetinin de bu profillere göre farklı paketler ile sunulabilmesi gereklidir. Bununla ilgili çalışmalara başlanmıştır.
7.Ebeveynleri denetim yolları ve teknolojik imkânları ile ilgili bilinçlendirmek ve gerekli uygulamaları geliştirmek ve yaygınlaştırmak için üniversiteden akademisyenlerden yardım alınmaktadır.
CEP TELEFONU KULLANIMI
Öğretmenler cep telefonlarını pedagojik araç olarak gerektiğinde kullanmaları ancak ders saatleri içinde öğretmen, ve personelin cep telefonları acil durumlar dışında kullanmamaları "kararı oy birliği ile alınmıştır.
OKULUMUZDA FOTOĞRAF YA DA VİDEO ÇEKİMİ VE YAYINLANMASI
1.Okul kayıt döneminde her öğrenci velisi izin belgesi imzalar. Bu izin belgesinde öğrenci fotoğraflarının okul resmî web sitesi, okul dergisi, gazete, eTwinningportalı vb. okul tanıtımlarında veli, çocuğunun sınıf resimlerinin paylaşılmasına (e güvenliğin sağlanması için) M.E.B. 2017/12 nolu genelgesi çerçevesinde kullanılmasına izin verir.
2.Okul idaresi tarafından görevli kılınanlar haricindeki kişiler tarafından ve öğrenci velilerinin bilmek istedikleri etkinlik ve programlar dışındaki zamanlarda, okul ve okul bahçesi sınırları içerisinde fotoğraf ve video çekimi yapılamaz. Bu yasak, bir öğrencinin diğer bir öğrencinin fotoğraf ve videosunu çekmek istemesi durumunda da geçerlidir.
3.Okul idaresi tarafından görevlendirilen kişilerin çektiği fotoğraf ve videolar ancak okulun resmî web adresinde ve sanal ortamlarında, ilgili öğrenci velisinin talep ve yazılı onayı ile yayınlanabilir. Öğrencisi için onay vermeyen velinin öğrencisi ile ilgili fotoğraf ve videolar yayınlanmaz.
4.Velisi tarafından fotoğraf ve video görüntülerinin çekilip yayınlanmasına onay verilmeyen öğrencilerin, çekim esnasında psikolojik baskı yaşamaması için tedbirler alınır.
5.Okul görevlileri tarafından yayınlanan resim ve videolarda öğrencilerin kişisel bilgilerine kesinlikle yer verilmez.
OKUL PERSONELİ
EuropeanSchoolnet (www.eun.org) tarafından her yıl yapılan eğitimlere katılmaktadırlar. Yine eTwinning mesleki gelişim portalından çevrimiçi seminer ve online mesleki gelişim etkinliklerine katılmışlardır. Çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) politikası, tüm çalışanların katılımı için resmi olarak sağlanacak ve tartışılacak ve korunma sorumluluğumuzun bir parçası olarak güçlendirilecek ve vurgulanacaktır. Çocukların internetin ve dijital teknolojinin güvenilir ve sorumlu kullanıcıları olabilmesi için ana-babanın / bakıcıların oynayacakları önemli bir role sahip olduklarını kabul eder. Ebeveynlerin dikkatleri, bültenler, bilgilendirme yazıları, haber mektupları ve okul web sitesinde okulun çevrimiçi güvenlik (e- Güvenlik) politikasına ve beklentilerine yönelecektir. Evde ve okulda ebeveynlerle çevrimiçi güvenlik konusundaki işbirlikçi, yaklaşımı teşvik edilecektir. Evde güvenli internet kullanımı için öneriler içeren ebeveyn eğitimleri veya diğer etkinliklerde çevrimiçi güvenliğin vurgulanmasını içerecektir. Ebeveyn eğitimleri, birlikte vakit geçirme ve spor günleri, gibi sosyal etkinlikler düzenleyeceklerdir. Ebeveynler, Okul E Güvenlik Politikası' nı okumaya ve çocuklarıyla etkilerini tartışmaya teşvik edilecektir. Çevrimiçi güvenlik konusundaki ebeveynler için bilgi ve rehberlik, ebeveynlere çeşitli biçimlerde sunulacaktır. Ebeveynler, çevrimiçi olarak çocukları için rol modeli
ve olumlu davranışları teşvik edilecektir. Okulumuzda etkin ve kapsamlı güvenli internet günü kutlanmaktadır. Hafta boyunca seminerler, tanıtıcı afişler ve webinarlara etkin katılım sağlanmaktadır.
Okulumuzda 2018 ve 2019 yılında etkin ve kapsamlı veli desteği ile güvenli internet günü kutlanmıştır. Hafta boyunca seminerler,tanıtıcı afişler ve webinarlara etkin katılım sağlanmıştır.Okulumuz öğretmenleri e twinningportalında,saferınternet SİD 2018 facebook ,twitter hesaplarında paylaşım yapmışlardır.Daha Güvenli İnternet
Merkezi (gim.org.tr) - Safer Internet Center'ın resmi sayfası.http://guvenlinet.org.tr/tr/
Güvenli Web (guvenliweb.org.tr) - çevrimiçi güvenlik konuları için farkındalık portalı.
Güvenli Çocuk (guvenlicocuk.org.tr) - 13 yaşından küçük çocuklar için oyun ve eğlence portalı.
Ihbar Web (ihbarweb.org.tr) - yasadışı içerik için telefon hattı.
İnternet BTK (internet.btk.gov.tr) - İnternet ve BT yasası konusunda farkındalık portalı.
SID Page (gig.org.tr) - Daha Güvenli İnternet Günü Türkiye'de resmi sayfası.
Veli ve öğrencilere tanıtılmış buralardaki eğitici ebeveyn ve öğrenci bilgilendirici vidoları ,sunuları izlenmiştir. Okumuzda çeşitli web2 araçları kullanılarak sunular
,panolar hazırlanmıştır.
.http://guvenlinet.org.tr/tr/ sayfasından bilgi amaçlı faydalanılmıştır.